Almindelig Zebraedderkop

Almindelig Zebraedderkop (Salticus scenicus)

Navngivet af Carl Alexander Clerck 1757

Den almindelige Zebraedderkop, Salticus scenicus, er en almindelig springedderkop som ofte findes omkring huse. Som andre springedderkopper spinder den ikke spindelvæv. De observerer deres omgivelser og angriber et bytte ved at snige sig tæt nok på til at den kan hoppe og lande oven på byttet.

 

Beskrivelse

Hunnen er 5 til 7 millimeter lang og hannen er  5 til 6 millimeter lang.

Hannen har to meget store kæber som stikker frem som et par store stødtænder, disse bruges til at imponere hunner med.

Fremtrædende træk ved den almindelige zebraedderkop er de karakteristiske lyse og mørke striber på kroppen der ligger til grund for dens navn. Af de otte øjne er det forreste par særdeles store, et særligt træk for springedderkopper, de fungerer som kikkertsyn når den leder efter bytte.

 

Udbredelse

Den almindelige zebraedderkoppen er vidt udbredt i Storbritanien, Europa, Nordamerika og kan forekomme i alle områder nord for ækvator.

 

Levevis

Den almindelige zebraedderkoppen opholder sig ofte på lige flader nær bebyggelse. Mure, træværk og træer i solen er nemme steder at finde den. I dårligt vejr gemmer den sig i en sprække eller et hul hvor den har spundet en hule af silke.

 

Jagt

Den almindelige zebraedderkop orienterer sig efter et bytte med sine store øjne, den vil bevæge sig mod sit bytte og sænke hastigheden jo tættere den kommer på byttet.

Byttedyr er insekter og edderkopper omtrent dens egen størrelse, den kan dog jage møl meget større end den selv. Den undgår at angribe byttedyr som ikke falder i dens smag, f.eks. myrer.

Dens kikkertsyn gør at den meget præcist kan afgøre afstanden til byttet så den ved hvor langt den skal springe. Før den springer sætter den en silketråd fast til overfladen så den kan klatre tilbage til sit udgangspunkt.

Den almindelige zebraedderkop bruger både det tredje og fjerde benpar når den hopper. Gennemsnits hoppehastighed er 0,64 – 0,79 m/s, det er op til 2,844 km/t.

 

Reproduktion

Hannen udfører en parringsdans for hunnen, hannen vifter med sine forreste ben og bevæger kroppen op og ned. Hannen skal være yderst opmærksom på at gøre det godt, han risikerer at blive dræbt hvis dansen ikke er god nok eller han bliver forvekslet med et byttedyr.

Hunnen lægger 25 – 30 æg i en sæk. hun beskytter ungerne efter de er udklækket. Ungerne bliver sammen med deres mor indtil deres andet hamskifte.

 

Observationer

20. maj 2011

Almindelig zebraedderkoppe hun, observeret i en tagrende på et sommerhus.

 

30. maj 2011

Almindelige zebraedderkoppe han, observeret på mur ved hus.

 

13. juni 2011

Almindelige zebraedderkoppe hun, observeret i og uden på skur i haven.

 

27. juli 2011

Observeret på sten på toppen af Himmelbjerget.

 

30. juli 2011

Observeret på væg af ældre staldbygning.

 

29. september 2014

Observeret på væg i have.

 

21. juni 2015

Observeret på vinstok i have.

 

Lokationer for observationer

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

Referencer

http://www.arkive.org/zebra-spider/salticus-scenicus/#text=All

http://en.wikipedia.org/wiki/Zebra_spider

Tagged with:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *