Lille kålsommerfugl (Pieris rapae)
Navngivet af Carl Linnaeus (Carl von Linné) 1758
Beskrivelse
Lille kålsommerfugl har et vingefang på ca. 45 mm. Hunnen har oftest tydeligere tegninger på vingerne end hannen. Hannen kan også være mere gullig. Tegningerne på forvingespidserne er grålige og fylder ca. 25% af vingesømmen.
Lille kålsommerfugl kan forveksles med Stor kålsommerfugl, som har større og sorte tegninger på vingerne.
Udbredelse
Lille kålsommerfugl er vidt udbredt i Eruopa, Nordafrika og til Asien og Japan. Den er også almindeligt forekommende i Nordamerika.
Levevis
Lille kålsommerfugl findes i hele Danmark, men ikke i skove og på heder. Lille kålsommerfugl kan være et skadedyr, som i store årgange kan spise alle kålblade i haver og på marker. Der kan forekomme egentlig træk af store sommerfuglesværme, men dette er meget begrænset af brugen af pesticider i landbruget.
Jagt
Kålormene, som er larven af kålsommerfuglene, lever på kål, raps, kålroe og korsblomster som løgkarse, strandsennep og agersennep. Fælles for disse planter er at de kan danne sennepsolier som forsvar. Kålormen danner er særligt protein som gør den modstandsdygtg over for disse planters forsvarsolie.
Lille kålsommerfugl lever af nektar fra blomster.
Reproduktion
Lille kålsommerfugl kan nå at have tre generationer fra forår til efterår. Æggene lægges og de udklækker efter ca. 5 dage eller endnu hurtigere alt efter hvor varmt det er. Larven spiser sig stor over ca. 14-21 dage før end den forpupper sig. Puppen tager ca. 10 dage eller kortere om at udklækkes, igen alt efter hvor varmt vejret er. Pupper der dannes i efteråret overvintre til næste forår, hvor årets første generation kommer til.
Observationer
26. juli 2016
Observeret Assens
11. juli 2018
Observeret Langeland
Lokationer for observationer
Assens, Assens Kommune, Region Syddanmark, 5610, Danmark
Helletofte Strand, Korsebølle Kohave, Region Syddanmark, Denmark