Heliophanus flavipes

Heliophanus flavipes (Heliophanus flavipes)

Navngivet af Hahn 1832

 

Beskrivelse

Hunnen er 5 til 6 millimeter lang og hannen er  3 til 4 millimeter lang.

Hunnen ligner meget Heliophanus cupreus, men kan skelnes ved om der er mørke striber på lår og ben. Hannen kan med sikkerhed skelnes fra Heliophanus cupreus ved at kigge på den store pig på palperne. Er piggen en spids er det en Heliophanus cupreus og hvis den er splittet i to til en gaffel er det en Heliophanus flavipes. Af de otte øjne er det forreste par særdeles store, et særligt træk for springedderkopper, de fungerer som kikkertsyn når den leder efter bytte.

 

Udbredelse

Den almindelige zebraedderkoppen er vidt udbredt i Storbritanien, Europa, Nordamerika og kan forekomme i alle områder nord for ækvator.

 

Levevis

Heliophanus flavipes opholder sig gerne i marker, på jorden, i lav vegetation og på det laveste grene af større buske eller træer.

 

Jagt

Heliophanus flavipes orienterer sig efter et bytte med sine store øjne, den vil bevæge sig mod sit bytte og sænke hastigheden jo tættere den kommer på byttet.

Byttedyr er insekter og edderkopper omtrent dens egen størrelse. Den undgår at angribe byttedyr som ikke falder i dens smag, f.eks. myrer.

Dens kikkertsyn gør at den meget præcist kan afgøre afstanden til byttet så den ved hvor langt den skal springe. Før den springer sætter den en silketråd fast til overfladen så den kan klatre tilbage til sit udgangspunkt.

 

Reproduktion

Begge køn optræder som kønsmodne i maj, juni og juli. Hunnen kan overleve hannen helt hen til december.

 

Observationer

21. maj 2012

Heliophanus flavipes hun, observeret på skrå jordkant.

 

Lokationer for observationer

 

Referencer

http://edderkopper.net/Salticidae.html

http://srs.britishspiders.org.uk/portal.php/p/Summary/s/Heliophanus+flavipes

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *