Stor husedderkop

Stor husedderkop (Eratigena atrica)

Navngivet af Carl Ludwig Koch 1843

Den store husedderkop er trods navnet ikke en edderkop der kun lever indenfor. Stor husedderkop er en af de største edderkopper der lever i Europa.

Stor husedderkop var tidligere navngivet Tegenaria Atrica men er nu en del af en nylig (2013) beskrevet familie Eratigena.

 

Beskrivelse

Hunnen kan vokse sig op til 18 mm og hannen op til 15 mm, med sine lange ben kan den opnå et benspænd med en diameter på 100 mm. Dette gør Stor husedderkop til den største edderkop i Danmark.

Forkroppen er grå i kanten og en grå stribe på midten, eller brun. Bagkroppen er brun med gule mærker som kan udforme sig som prikker, striber eller vinkler. Benene er ensfarvede brune eller grå, den kan kendes fra den lille husedderkop ved at denne har prikkede eller ringe mærker rundt om benene. Kæbepalperne på lille husedderkop er også større.

Stor husedderkops otte øjne er samme størrelse og delt op i to rækker. De indeholder under 400 synsceller hvilket giver den så dårligt et syn at den sikkert kun kan skelne mellem lys og mørke. Den bruger mest hårene på benene til at føle sig frem med.

På korte afstande kan stor husedderkop løbe op til 50 cm/s som svarer til 1,8 km/t.

 

Udbredelse

Stor husedderkop er udbredt i hele Europa og forefindes i mindre områder på øst og vest breden af Nordamerika.

 

Levevis

Stor husedderkop lever trods navnet for det meste udenfor, men opholder sig også inde i huse. Brændestabler, kloakker, skure og andre udhulede genstande er oftest at foretrække for stor husedderkop.

Stor husedderkop lever normalt 2-3 år men der har været observerede eksempler hvor de har levet op til 6 år, det afhænger af føde, bopæl og parring. De bliver kønsmodne i deres andet leveår når parringssæsonen nærmer sig.

Hunnen forlader kun sit spind for at finde føde hvorimod hannen vandrer rundt i parringssæsonen som ligger fra juni til oktober.

Hannen kan parre sig med flere hunner i en parringssæson, når hans opgave med at føre arten videre er fuldført vil han dø af alder og udmattelse.

Hunnen vil efter parringen lægge sine æg og bruger resten af sit liv på at bevogte dem. hun stopper med at lave nyt spind, jagte føde og dør på et tidspunkt. Hunner der ikke har parret sig vil overvintre for at forsøge igen næste år.

 

Jagt

Stor husedderkop bygger sit spind i uforstyrrede hjørner og venter selv i et skjul tæt på spindet. Spindet klistre ikke så stor husedderkop løber mod byttet i nettet og vikler det ind i silketråd for at knuse det, der sprøjtes gift ind som opløser byttet og det indtages senere når byttet er blevet til væske.

 

Reproduktion

Hannen nærmer sig hunnens spind og melder sin ankomst ved at ryste blidt med spindet. Accepteres hannen bliver han boende hos hunnen hvor de parrer sig flere gange og hannen kan skaffe sig føde i hunnens spind.

Efter parringen lægger hunnen sine æg i 3-4 poser som bliver spundet ind og sløret med rester fra byttedyr for at skjule æggene. Omkring 60 unger vil udklækkes fra hver enkelt pose. Ungerne vil blive sammen i ca. en måned men de jager ikke sammen. Hvis der ikke er byttedyr nok kan de finde på at spise hinanden. Stor husedderkop skifte ham 7-9 gange førend de er modne.

 

Observationer
11. september 2010

Observeret under terasse.

 

25. maj 2011

Observeret i kælderrum med varmtvandsbeholder, varmt og tørt.

 

16. september 2011

Observeret i kælderrum på væggen ved siden af vaskemaskine.

 

12. oktober 2013

Observeret under brædder der lå ved siden af et hus.

 

21. juni 2015

Observeret under terrasse.

 

Lokationer for observationer

 

Referencer

https://en.wikipedia.org/wiki/Giant_house_spider

http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=2804

7 thoughts on “Stor husedderkop”

  1. Er den giftig? hus edderkoppen (Tegenaria atrica)?
    Er det almindeligt, at have mange på landet?
    TAk!!!

    1. Hej Marianne

      Husedderkoppen er meget almindelig og der kan være adskellige under et stykke træ i garage eller andre steder med sprækker og lidt varme, som der er massere af rundt om huse.

      Husedderkopperne vi har i Danmark er ikke spor giftige, de hører faktisk til nogle af edderkopperne med svag gift, deres jagt er mere baseret på at sidde i deres spind og vente på at et bytte klistre fast. Du ser dem kun løbe rundt fordi de leder efter en mage 🙂

      Venlig hilsen
      Mads

  2. Vi har haft besøg af to stk. (evt. et par) i drivhuset i 9530 Støvring. Vi har taget billeder af dem, hvis det har interesse?

    1. Hej Karina

      Du må meget gerne uploade billederne 🙂 , hvis de fylder maksimum 2 MB stykket, i en kommentar her på siden, brug “Gennemse…” knappen til at vælge filen.

      Venlig hilsen
      Mads

  3. Min datter og jeg har taget dette billede i dag af en formodet husedderkop som bor i et lille stenbed, hvor jeg normalt opbevarer grill-udstyr.

    Vi har set edderkopperne i flere år, samme sted. Det må være et fint jagtsted for den?

    Hvis du ønsker, kan vi tage flere billeder.

    Tak for din fine side, om dyr og insekter.

    Mvh.
    Alex og Maya Emmelie

  4. Hej Alex

    Det er ret sikkert en stor husedderkop, tegningerne på bagkroppen og de ensfarvede mørke ben adskiller den fra lille husedderkop der har ringe på benene.

    Tak for de rosende ord og hils din datter, det glæder mig at høre om børn der interesserer sig for de små ting i naturen 🙂

    Venlig hilsen
    Mads

  5. Wow. Jeg vidste ikke der fandtes sådan nogle store edderkopper i vores land.
    Jeg er glad for at jeg aldrig har set en i mit liv, og at de ikke er giftige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *